Davant de la situació d’alarma pel brot de COVID-19, les autoritats sanitàries de tot el món ens recomanen que evitem al màxim els contactes personals per tal d’aturar el contagi massiu de la infecció.
Tot i que fins aquest moment no s’ha prohibit l’assistència al lloc de treball, la mobilitat de les persones en transport públic, les reunions de feina i la interacció en els diversos llocs de treball són factors de risc importants per contraure la malaltia o encomanar-la a altres persones.
Amb les eines tecnològiques disponibles avui en dia, l’opció del teletreball és una alternativa responsable i efectiva per una bona part d’activitats empresarials.
Per aquesta raó, compartim amb tots vosaltres les recomanacions que estem fent a les empreses que ens envien consultes sobre com preparar els sistemes de l’oficina per poder acollir-se al teletreball, seguint els procediments de l'empresa sense comprometre la robustesa de la gestió ni desesperar-se per haver de complir amb requisits complicats cada cop que es fa una operació nova.
1.- Opció per a períodes molt curts de temps
Cada usuari, des del seu equip personal domèstic (o un portàtil de l’empresa) pot accedir per control remot a l’ordinador de la feina, tal com fan els serveis tècnics informàtics quan han d'intervenir per resoldre alguna incidència des de la distància.
Requisits:
L’ordinador de la feina ha d’estar engegat, i situat físicament al lloc de treball habitual. Aquest ordinador ha de tenir habilitada l’opció d’accés a control remot (hi ha diferents programes que fan aquesta funció)
L’usuari ha de tenir una contrassenya per accedir a aquesta funció.
Pros:
Molt senzill, no requereix de gaire instal·lació
Contres:
Poc estable i no recomanable per períodes llargs de temps. Qualsevol contratemps que afecti a l’ordinador de l’empresa (apagada de llum, per exemple) ens deixa sense connexió al sistema. No es recomana per a més d’una setmana de temps.
2.- Opció per a períodes de temps més llargs d’una setmana
Treballar amb una connexió VPN (Virtual Point Network) ens permetrà d’utilitzar des de qualsevol lloc tota la informació i els sistemes als quals hi podem accedir des del lloc de feina habitual.
Requisits:
La xarxa privada del lloc de treball i l’ordinador pel treball a distància de cada usuari han d’estar preparats per acceptar aquest tipus de connexions. Els ordinadors pel treball a distància de cada usuari han de tenir instal·lats els programes que es fan servir habitualment a la feina.
Pros:
La continuïtat de l’accés depèn del servidor que utilitza tota l’empresa (i no de cada un dels ordinadors dels usuaris, com en el cas anterior).
Contres:
Calen actuacions tècniques inicials per deixar-ho tot a punt.
Esperem que aquesta informació us sigui molt útil.
Photo by Goran Ivos on Unsplash